Bra filmer ger bra diskussioner!


Renässansen – Uppfinningarna, en ny värld och kolonialism. Del 2


Renässansen 2-40Renässansen var början till det moderna samhället. Det kom nya uppfinningar och handeln ökade. Nu var det upptäckternas tid som i jakten på nya handelsvägar hittade nya rutter och världsdelar. Christofer Columbus upptäckte Amerika. I Sydamerika och Nordamerika hittades rikedomar och nya varor – men det betydde lidande och död för de som var ursprungsbefolkning. Även Sverige hade några få kolonier.

I Sverige regerade Vasaätten. Tryckpressen gjorde att Martin Luthers reformation kunde spridas snabbare – och reformationen passade Gustav Vasa. Han behövde kyrkans pengar. Även Vasas söner levde upp till renässansens fursteideal när de kämpade om makten.

Det var en ny värld som skådades. Handeln ökade. Nu var det upptäckternas tid som i jakten på nya handelsvägar hittade nya rutter och världsdelar. Christofer Columbus upptäckte Amerika.I Sydamerika och Nordamerika hittades rikedomar och nya varor – men det betydde lidande och död för de som var ursprungsbefolkning. Även Sverige hade några få kolonier.

I Sverige regerade Vasaätten. Tryckpressen gjorde att Martin Luthers reformation kunde spridas snabbare – och reformationen passade Gustav Vasa. Han behövde kyrkans pengar. Även Vasas söner levde upp till renässansens fursteideal när de kämpade om makten. Det var en ny värld som skådades.

Speltid : 13 minuter

Målgrupp: årskurs 6 – 9 samt Gymnasiet

Här finns Lektionsplanering Renässansen – del 2

Kolla även in: