Bra filmer ger bra diskussioner!


Våga Vittna


Varje år vittnar människor i domstol för att hjälpa till att skipa rättvisa, men många gånger hotas brottsoffer och vittnen till tystnad. Dessa hot skadar vårt demokratiska samhälle och innebär att skyldiga går fria. Men det värsta som kan hända är att oskyldiga döms. Den här filmen innehåller två delar.

I spelfilmen får vi följa Kalle som blir vittne till att hans kompis Max blir rånad. Filmen är ett diskussionsunderlag som ska få ungdomar att förstå vikten av att våga vittna. I filmen medverkar Kjell Bergqvist och ungdomar från Eskilstuna.

Den andra delen är en ren faktafilm som beskriver hur den svenska rättsprocessen
fungerar. Vilken hjälp som går att få, från att en polisanmälan lämnats in till det att en dom faller i tingsrätten. Brottsförebyggande Rådet i Eskilstuna har drivit ett projekt i syfte att förändra ungdomars attityder kring att ställa upp som vittne och få dem att förstå ansvaret som följer. Projektet blev Eskilstunamodellen Våga Vittna.

Målgrupp: 13 till 19 år
Speltid: 12 min

Här hittar du studiehandledning:
Våga vittna

Kolla även in:

  • Att kunna gå hem på kvällen och röra sig fritt utan att känna rädsla - det borde vara en självklarhet. Men så ser inte verklig ...